Pand At Geo verkrijgt Energielabel A
At Geo wil een duurzame onderneming zijn. Recentelijk heeft ons pand het voorlopige predicaat 'Energielabel A' toegekend gekregen. Wij zijn verheugd ook op dit punt te voldoen aan onze doelstellingen!
zondag 15 februari 2015 

At Geo wil een duurzame onderneming zijn. Recentelijk heeft ons pand het voorlopige predicaat 'Energielabel A' toegekend gekregen. Wij zijn verheugd ook op dit punt te voldoen aan onze doelstellingen!

Waarom een energielabel?
In Nederland moeten gebouwen steeds energiezuiniger worden. Om het bewustzijn hieromtrent te stimuleren is het energielabel voor panden ingevoerd. Dit label moet verplicht worden toegepast bij de (ver)koop van panden. Het energielabel heeft een waardeverhogend effect op vastgoed. Een pand met een groen energielabel (klasse A, B, of C) heeft immers voorkeur: een zuinig pand betekent een lage(re) energierekening, meer gebruikscomfort en minder CO2-uitstoot. Dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor panden geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een pand is, in vergelijking met vergelijkbare panden. Een energiezuinig pand heeft goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming en zonnepanelen. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven. Hieronder volgt het voorbeeld van het energielabel A:


Het voorlopige label is een schatting. Het is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster (type pand, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare panden. De vergelijkbare panden komen uit een onderzoek uit 2006 naar het pandenbestand in Nederland. Zo kan worden ingeschat dat de kans groot is dat bijvoorbeeld een vooroorlogs pand inmiddels een hr-combiketel heeft en dubbel glas in een specifieke kamer.

Het energielabel geeft aan hoe goed een pand is geïsoleerd en hoe zuinig de installaties zijn. De energierekening hangt natuurlijk af of men zuinig stookt, hoeveel warm water wordt verbruikt, hoeveel apparaten zijn aangesloten en hoe intensief deze worden gebruikt. In soortgelijke panden met eenzelfde energielabel kan daarom het energieverbruik verschillend zijn.